De Theekoepel

Parkcafé

De theekoepel

Iedere zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend in de zomer periode.

Genieten van de natuur… midden in de stad.

Binnenkort iets te vieren of een speciale gelegenheid? Dan is de Theekoepel de perfecte locatie voor u! De Theekoepel leent zich uitstekend voor een verjaardag of een gezellige borrel.

De Theekoepel, meer dan 100 jaar geschiedenis

Historie

In 1896 deed de vermogende houthandelaar Jan Hendrik Tromp Meesters een verzoek aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente Steenwijk om in de tuin achter zijn stadsvilla aan de Kornputsingel 14 een koepel te mogen bouwen. Niet veel later kwam de toestemming voor de bouw in het gedeelte van zijn tuin tussen de stadsgracht en het riviertje de Steenwijk Aa. De fraaie theekoepel is dus van enkele jaren eerder dan de bouw in 1899 van villa Rams Woerthe (het nieuwe onderkomen van Tromp Meesters) en de gelijktijdige aanleg van het achterliggende park. De tuin waarin de koepel stond, werd toen met het nieuwe park Rams Woerthe samengevoegd tot één geheel. Voor de aanleg van het park moest eerst nog wel de boerderij van eigenaar W. van der Kolk worden afgebroken. Deze werd door Lieffert ten Wolde op de hoek van de Bloemstraat en de Westwijkstraat weer opgebouwd. De uitkoopprijs van Tromp Meesters was blijkbaar goed, want Van der Kolk zelf liet toen een fraaie boerderij bouwen op de plek waar tegenwoordig de Rabobank staat. De koepel werd opgetrokken in een landelijke stijl met grote glazen ramen rondom en een veranda met een hekwerk van cement in de vorm van boomtakken, passend in de toen gebruikelijke Jugendstil. Ook de palen waar het rieten dak op steunde, waren op deze manier vervaardigd. Het bouwwerk was toegankelijk via een trap met aan beide zijden een lantaarn. Binnen het gebouw bevond zich een wenteltrap. De bovenverdieping van de koepel werd gebruikt als theehuis, beneden was ruimte voor opslag van gereedschap e.d. In latere jaren diende het gebouw ook nog als kleedruimte voor leerlingen die sport hadden op de naastgelegen weide. In 1974 is de koepel door het werk van een pyromaan afgebrand. In 2002 kwam er een strak vorm gegeven replica voor terug.

Bron: historische vereniging Steenwijk

Arrangement: high tea, wine & beer

Zoete hapjes, een goed glas wijn, of een lekker biertje. Wij hebben het voor je! Geniet van onze heerlijke high tea, wine of beer.

 

Reserveren kan tot drie dagen van tevoren via info@hetveerhuissteenwijk.nl, v.a. twee personen (prijzen zijn per persoon).

contact

logo_theekoepel_geen drukbestand_transp

Gedempte Turfhaven 3
8331 LV Steenwijk
Tel: 0619929050

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws over Parkcafé De theekoepel?
Volg dan de social media van Restobar ’t Veerhuys.

facebook.com/hetveerhuyssteenwijk
Instagram.com/veerhuys

Als crew van ’t Veerhuys zijn wij trots dat we de theekoepel deze zomer weer tot leven laten komen.
Wij hopen u snel te mogen begroeten op ons terras of op het balkon.

Wij zijn namelijk gek op bijzondere balkonnetjes 😉